„MOŞTENIREA CLANDESTINĂ” aduce în prim-plan confruntarea de pe frontul clandestin din perioada Războiului Rece şi nu numai, devoalând publicului - în premieră şi în exclusivitate - elemente de natură să bulverseze percepţia oficială asupra ultimelor decenii.
Filmul este un proiect-fluviu care are ca punct de plecare munca de cercetare a profesorului american Larry L. Watts asupra arhivelor serviciilor secrete est-europene şi occidentale (CIA, STASI, AVO, KGB, Direcţia Securităţii Statului). Opiniile acestuia sunt completate, confirmate sau contestate de o serie de personalităţi autohtone: academicieni, istorici, diplomaţi de carieră, sociologi, dar şi ofiţeri de informaţii, foşti deţinuţi politici şi alţi martori ai evenimentelor din ultimul secol.
Filmul propune o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România (sub dictaturile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu) prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial: România între SUA, China şi URSS, acompaniată de tovarăşii din blocul sovietic sau, dimpotrivă, concurată acerb, în postura de “ţintă” a unor strategii secrete, concepute şi realizate atât pe linia spionajului de factură cominternistă, cât şi pe cea a colaborării militare şi de informaţii în cadrul alianţei Pactului de la Varşovia.
Filmul propune o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România (sub dictaturile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu) prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial: România între SUA, China şi URSS, acompaniată de tovarăşii din blocul sovietic sau, dimpotrivă, concurată acerb, în postura de “ţintă” a unor strategii secrete, concepute şi realizate atât pe linia spionajului de factură cominternistă, cât şi pe cea a colaborării militare şi de informaţii în cadrul alianţei Pactului de la Varşovia.
Este un documentar despre dizidenţă şi dezinformare, ce valorifică imagini de arhivă rare şi scoate la lumină adevăruri incendiare despre spioni, defectori, agenţi dubli, operaţiuni secrete şi figuri controversate: Caraman, Pacepa, Bodnăraş, Carlos Şacalul.
EPISODUL 1 - După înfrângerea lui Hitler, lumea se împarte în sfere de influenţă ale marilor puteri: U.R.S.S., S.U.A, Franţa şi Marea Britanie, iar lupta dintre capitalism şi socialism îmbracă forma „Războiului Rece“. Tot înţelegerile externe stabilesc şi soarta României, care este „aruncată lupilor”, adică sovieticilor, cu doi ani înainte de victoria Aliaţilor. Mărturii şi documente citate de istorici recompun astăzi acţiunea şi percepţia Statelor Unite, respectiv ale Uniunii Sovietice, în raport cu România, felul în care se vorbea despre români în Occident precum şi maniera în care ne-au „pictat” serviciile de spionaj străine în ochii americanilor, prin oameni infiltraţi în puncte cheie în CIA.EPISODUL 2 - Politica de desprindere de Moscova începe în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, primul lider comunist al României (al cărui sfârşit a iscat controverse între istorici) şi continuă sub Nicolae Ceauşescu. Momentul august 1968, aşa cum este reflectat în arhivele STASI desecretizate la sfârşitul anilor ‘90, este relevant pentru tensiunile din cadrul Pactului de la Varşovia, dar condamnarea fermă şi publică a invaziei sovietice de către liderul comunist de la Bucureşti a fost multă vreme considerată o mascaradă. Documente desecretizate demonstrează însă contrariul. România a fost la un pas de invazia sovietică.
EPISODUL 3 - Spre finalul Războiului Rece, în Occident se crease părerea unanim împărtăşită că regimul din România nu este decât „un cal troian sovietic”, care îşi proclamă sonor aşa-zisa „independenţă”, în contrast cu alţi disidenţi mai credibili: Polonia şi Ungaria. Rolul esenţial l-a avut campania de dezinformare menită să decredibilizeze România în ochii Occidentului. Despre defectarea lui Ioan Mihai Pacepa şi rolul lui ca agent de influenţă pe lângă administraţia americană, precum şi despre Emil Bodnăraş şi influenţa pe care a avut-o în relaţiile româno-chineze. O comparaţie între cei doi mari rivali în materie de spionaj: CIA şi KGB.
EPISODUL 4 – Un film despre naţionalism şi identitate naţională, despre dramele românilor din Transilvania şi Bucovina în relaţia cu etnicii maghiari şi ruşi, inclusiv experimentul Regiunii Autonome Maghiare impus de sovietici prin Constituţia Republicii Populare Române din 1952. Un film care explică sursa animozităţilor (începând cu Testamentul lui Petru cel Mare) care au caracterizat relaţiile interetnice pe teritoriul românesc şi riscul de dezintegrare teritorială (decembrie 1989 şi martie 1990).
EPISODUL 5 - După o serie de acţiuni şi luări de poziţie împotriva terorismului internaţional şi după implicarea cu succes în medierea conflictului din Orientul Mijlociu, regimul de la Bucureşti ajunge să fie acuzat de colaborare cu renumitul Carlos Şacalul în atacarea postului de radio Europa Liberă. În acelaşi timp însă, paradoxal, România devine ţintă a grupurilor arabe extremiste Abu Nidal, Septembrie Negru. Filmul prezintă acţiuni teroriste comise pe teritoriul României, precum şi cele în care au fost implicaţi agenţi români. A fost sau nu Ceauşescu „sponsor” al terorismului internaţional?
EPISODUL 6 - Episodul al şaselea din seria documentară „Moştenirea Clandestină" analizează istoria instituţiei Securităţii Poporului şi relaţiile ei cu Partidul Comunist şi regimul dictatorial al lui Gheorghiu-Dej, perioada cu cele mai multe condamnări şi execuţii politice din istoria României.
EPISODUL 7 - Episodul al şaptelea aduce în prim plan mărturiile unora dintre ultimii supravieţuitori ai temniţelor şi lagărelor de muncă forţată din timpul regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej, perioadă în care zeci de mii de studenţi, intelectuali, legionari şi preoţi au fost condamnaţi la exterminare. Trei dintre camarazii de suferinţă revin în Fortul 13 al penitenciarului Jilava, închisoare de tranzit în anii ’50, unde brutalitatea tratamentelor aplicate deţinuţilor politicI atingea cote de neimaginat.
EPISODUL 8 -"Episodul al optulea este dedicat evenimentelor din decembrie 1989 şi include un interviu în exclusivitate cu col.(r) Filip Teodorescu, fost locţiitor al şefului Direcţiei a III-a, Contraspionaj. Acesta dezvăluie aspecte controversate legate de izbucnirea Revoluţiei de la Timişoara, de culisele procesului ce a urmat şi de diversiunea “securişti-terorişti”, căreia i-a căzut victimă şi colonelul USLA Gheorghe Trosca, ucis în mod barbar în noaptea de 23 spre 24 decembrie în faţa Ministerului Apărării, spre avertizarea cadrelor Securităţii care i-au identificat şi urmărit pe agenţii KGB din România."
EPISODUL 9 “Sovieticul, americanul şi... românii” – un episod despre cel mai fierbinte moment al Războiului Rece: criza rachetelor din Cuba, care a dus omenirea în pragul unui război nuclear. Documentele de arhivă consemnează că petrolierul trimis să spargă blocada impusă de SUA şi care ar fi putut deveni pretextul pentru declanşarea confruntării militare între cele două super-puteri se numea “Bucharest”. Cercetătorul american Larry Watts ne dezvăluie explicaţia, dar şi urmările acestui detaliu inedit al confruntării directe dintre sovietici şi americani asupra relaţiilor cu Bucureştiul.
EPISODUL 10. „Alianţe şi trădări”. Războiul Rece a însemnat jocuri de forţă între două mari blocuri militare: NATO şi Tratatul de la Varşovia, ale căror armate nu s-au înfruntat niciodată direct. Pacea s-a datorat şi polonezului Ryzard Kuklinski, ofiţer care a defectat în SUA. Un al doilea defector celebru a fost generalul de securitate Ion Mihai Pacepa. SURSA (http://www.tvrplus.ro/emisiune-mostenirea-clandestina) VEZI TOATAE EPISODELE IN LISTA DE MAI JOS
Blogger Comment
Facebook Comment